جمعیت سالمندان کشور به شدت در حال افزایش است تا جایی که پیش بینی می شود طی سه دهه آینده سرعت سالمند شدن را در دنیا رکورد خواهیم زد.
دکتر صالح قاسمی درباره بحران پیری جمعیت به قدس آنلاین می گوید: مقوله سالخوردگی جمعیت چالشی است که به سرعت گریبان کشورمان را خواهد گرفت. ایران امروز یک کشور میانسال است و به سرعت به سوی سالخوردگی جمعیت حرکت می کند . در واقع نسبت جمعیت سالمندان کشور به شدت در حال افزایش است تا جایی که پیش بینی می شود طی سه دهه آینده سرعت سالمند شدن را در دنیا رکورد خواهیم زد.
وی ادامه می دهد: این موضوع پیامدهای بسیار گسترده ای در ساختارهای مختلف جامعه دارد که اصلی ترین آن ها در حوزه اقتصاد، اجتماعی، خانوادگی، سیاسی و امنیتی است.
در واقع روند سالخورده شدن جمعیت مختص کشور ما نیست و در همه کشورهای جهان در حال رخ دادن است اما این روند در ایران دارای دو ویژگی است:
مقالات بیشتر:مشکلات بینایی سالمندان
اول این که سرعت سالخورده شدن جمعیت ایران بسیار بالاست تا حدی که پیشی بینی می شود به زودی رکورد سرعت سالخورده شدن در ایران ثبت شود و دوم این که کشورما پیش از آن که به رشد و توسعه اقتصادی برسد، سالخورده و سالمند خواهد شد که این اتفاق سبب شده پیامدهای سالخوردگی جمعیت در ایران چندین برابر پیامدهای سالخوردگی جمعیت در سایر کشورهای دنیا باشد.
دکتر قاسمی درباره سیاست های جمعیتی دیگر کشور ها می گوید: سیاست گذاری و قانون گذاری جمعیتی اتفاقی نیست که ویژه ایران باشد بلکه در تمام دنیا دارد اتفاق می افتد. به طور مثال در دنیا، سیاست های جمعیتی برای مقابله با سالخوردگی جمعیت اعمال می شود به طوری که قوانین و آیین نامه ها به سرعت به اجرا در می آیند تا دو اتفاق مهم را رقم بزنند به این معنی که ابتدا دوران سالمندی فعال، پویا و سالمی را برای جمعیت سالمندی با عنوان سند سالمندی بوجود می آورند و پس از آن برای جمعیت انبوهی که به سن بازنشستگی رسیده اند، با افزایش موالید و مهاجرپذیری، جمعیت جایگزین فراهم می کنند.
این پژوهشگر جمعیت ایران و جهان درباره سیاست های کلی جمعیت ایران تصریح می کند: سیاست های کلی جمعیت را در سال 93 داشتیم اما متأسفانه با بی توجهی دولت تدبیر و امید به اجرا در نیامد و قانون جوانی جمعیت پایان سال 99 در مجلس تصویب و در دولت سیزدهم ابلاغ شده است.
او درباره اهداف قانون جوانی جمعیت می گوید: این قانون برای مقابله با پدیده سونامی سالمندی هدفگذاری شده و در صدد است با ارائه تسهیلاتی از جمله معافیت ها و مرخصی ها و امتیازات دیگر، موانع فرزندآوری را از پیش پای زوج های جوان بردارد.
قاسمی اجرایی شدن قانون جوانی جمعیت را در بستر اصلاح نگرش جامعه به فرزند و فرزندآوری می داند و معتقد است در این زمینه باید اصلاح فرهنگ اتفاق بیفتد. فرهنگی که سبک زندگی دوستدار خانواده را تبیین کند بنابراین زیرساخت لازم برای تحقق اهداف قانون جوانی جمعیت نیازمند یک جنبش فرهنگی- رسانه ای- بومی است.
وی اظهار امیدواری کرد که دولت سیزدهم با به کارگیری ابزارهای فرهنگی- هنری- رسانه ای و همچنین با فعال کردن نظام برنامه ریزی اقتصادی کشور در حوزه حوزه فرهنگسازی و اعطای مشوق های مالی، خانواده ها را به فرزندآوری ترغیب کند تا پیامدهای سونامی سالمندی جمعیت ایران به حداقل برسد.
مقالات دیگر:بهترین وکیل غرب تهران
جزئیات تصمیم بنزینی دولت برای جزیره کیش/ بدون خودرو، پول بنزین بگیرید/ هر کد ملی چند لیتر بنزین؟